CDA  – Samen Succesvol voor Wassenaar

CDA Wassenaar ondersteunt aanpakken toegenomen misbruik van Winkeltijdenwet

Reacties uitgeschakeld voor CDA Wassenaar ondersteunt aanpakken toegenomen misbruik van Winkeltijdenwet

ZOETERMEER – In het definitieve programma van het CDA voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 12 september is onder druk van het CDA Congres toch een actiepunt over de wildgroei van koopzondagen opgenomen. 

CDA-afdeling Zoetermeer had een amendement ingediend op het conceptverkiezingsprogramma om het toegenomen misbruik van de Winkeltijdenwet door gemeenten aan te pakken en het aantal koopzondagen te beperken tot maximaal 12.

Eind oktober 2011 was al een resolutie met hetzelfde doel op een eerder CDA Congres aangenomen, ingediend door CDA afdeling Zoetermeer en CDA Rheden, gesteund door de afdelingen Eindhoven en  Amsterdam. Die resolutie werd unaniem aangenomen, maar actie vanuit het partijbestuur bleef tot teleurstelling van velen binnen de partij – en niet in het minst bij de indieners – uit.

Oproep Stichting Tegen Verruiming

De landelijke Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling had voorafgaand aan het CDA Congres enkele tientallen CDA-afdelingen gevraagd het amendement van de afdeling Zoetermeer te steunen. Dit gebeurde ook, het negatieve preadvies van het partijbestuur van het CDA ten spijt. De Stichting heeft inmiddels al 18 bezwarenprocedures lopen tegen gemeenten die de Winkeltijdenwet aan hun laars hebben gelapt. De gemeente Zoetermeer wordt eind september voor de rechter gesleept, omdat ten onrechte 52 koopzondagen mogelijk zijn gemaakt. 

Stichtingsvoorzitter Henry Konijn: “Het stemt tot vreugde dat veel CDA-afdelingen het voor de kleine winkeliers en hun personeel hebben opgenomen. Ze zijn fel tegen uitbreiding van koopzondagen. Ze willen om sociale en principiële redenen rust op zondag. Zes dagen werken is genoeg.”

Letterlijk staat nu in het definitieve verkiezingsprogramma: het CDA pakt het misbruik van de Winkeltijdenwet aan. Aan gemeenten kunnen maximaal 12 koopzondagen worden toegestaan.

Afgewacht moet worden wat in eventuele coalitiebesprekingen na 12 september van dit actiepunt overblijft. De VVD wil gemeenten de volledige vrijheid geven om koopzondagen gedurende het hele jaar toe te staan. De SP is in haar verkiezingsprogramma zeer terughoudend over koopzondagen. De ChristenUnie en de SGP zijn tegen zondagopenstelling van winkels.

De Stichting Tegen Verruiming heeft gesprekken aangevraagd met de politieke leiders van de VVD, PvdA en GroenLinks om het verzet tegen uitbreiding van koopzondagen van winkeliers met weinig of geen personeel en winkelpersoneel duidelijk voor het voetlicht te brengen. Nog niet bekend is wanneer deze gesprekken zullen plaatsvinden.

Het CDA Wassenaar heeft de actie vanuit Zoetermeer ondersteund.

Deel dit artikel!

Reacties zijn gesloten