CDA  – Samen Succesvol voor Wassenaar

CDA Wassenaar zet zich in voor Informele Zorg, zoals het Buddy Netwerk

Reacties uitgeschakeld voor CDA Wassenaar zet zich in voor Informele Zorg, zoals het Buddy Netwerk

De overheid bezuinigt op de zorg. De zorg wordt de komende tijd bovendien steeds verder overgedragen van het Rijk naar de gemeente. Hierdoor kan de kwaliteit van de zorgverlening serieus onder druk komen te staan. Volgens het CDA Wassenaar raakt dit de informele zorg voor chronisch zieken, ouderen of mensen die eenzaam zijn. Een belangrijk deel hiervan wordt opgevangen door familieleden, de mantelzorgers. Dit is natuurlijk prachtig, maar er is helaas niet altijd naaste familie in de omgeving beschikbaar. Vaak zijn zorgvrijwilligers buiten de familie dan ook onontbeerlijk. Juist om net dat beetje aandacht en betrokkenheid te geven aan de mensen die dat nodig hebben. Een professional heeft hiervoor niet altijd tijd.

Volgens het CDA Wassenaar vormen de vrijwillige thuishulp en het Buddy Netwerk een goed voorbeeld van informele zorg. Vrijwilligers van het Buddy Netwerk zetten zich in voor mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte. Het Buddy Netwerk kwam de afgelopen tijd positief in de belangstelling te staan. Zo is er een campagne geweest voor meer vrijwilligers (zie foto). De koning refereerde onlangs in zijn kersttoespraak aan het belang van buddy’s. De gemeente Wassenaar heeft helaas besloten om de steun aan het buddy netwerk de komende jaren volledig af te bouwen. Nog verder terugdraaien is echt onverstandig. Het CDA Wassenaar wil daarom dat dit besluit wordt teruggedraaid. Het gaat hierbij om relatief bescheiden bedragen, maar die voor iemand wel net het verschil kunnen maken.

Praktijkvoorbeeld
Hubert Schokker (Kandidaat raadslid voor het CDA Wassenaar) is vrijwilliger bij het Buddy Netwerk in Den Haag. Hij stelt: “Na een training, kreeg ik al snel een maatje toegewezen. Ik ga elke zaterdag op bezoek bij mijn maatje, die chronisch ziek en eenzaam is. Ik blijf dan een paar uur. We gaan samen boodschappen doen of nieuwe vissen voor in het aquarium kopen. Je kunt net die dingen doen waar iemand zelf niet toe komt. Maar ik bied ook gewoon een luisterend oor. Meestal is het samen lachen, en als het even moeilijk is, moet dat ook kunnen natuurlijk. Maar mijn maatje is altijd heel dankbaar en ik kijk altijd weer uit naar de volgende ontmoeting. Het CDA wil dat de gemeente Wassenaar deze informele zorg juist meer stimuleert en faciliteert”.

Deel dit artikel!

Reacties zijn gesloten