CDA  – Samen Succesvol voor Wassenaar

In Memoriam Cees Overdevest

Reacties uitgeschakeld voor In Memoriam Cees Overdevest

Vorige week maandagavond bereikte ons tijdens een gemeenteraadsvergadering het bericht dat Cees Overdevest was overleden. Na een zorgelijke en moeilijke periode is hij te midden van zijn familie ingeslapen. Bijzonder dat op dat moment ook de gemeenteraad waar hij zo veel jaren deel van uitmaakte, bijeen was en kon stilstaan bij dat verdrietige bericht.

Een bericht dat bij zo velen talloze herinneringen oproept aan deze bijzondere Wassenaarder.

Tijdens onze vakantie in de zomer 2008 ging ’s avonds mijn mobiele telefoon. Cees aan de lijn. “Morgen ga ik naar het ziekenhuis voor een operatie en omdat je maar nooit weet hoe dat gaat lopen, wilde ik je nog even spreken.” We hebben zeker een half uur aan de lijn gezeten. Cees was serieuzer dan anders. Hij hield er op dat moment al rekening mee dat dingen anders zouden kunnen lopen dan hij – en wij allemaal – hoopten. We spraken, hoe kan het ook anders, over Wassenaar en over het CDA en over hoe het was om buren te zijn. Een bijzonder gesprek dat me altijd bij zal blijven.

Beelden, herinneringen en anekdotes buitelen over elkaar heen en dat maakt het bijna onmogelijk om een beknopt beeld te schetsen dat recht doet aan zijn persoon.

Als je de kaart van de familie en de berichten in de kranten van afgelopen week leest, springt een aantal kenmerken direct in het oog: markant, gedreven, ondernemend, trots.

Een Wassenaarder en een bollenman in hart en nieren. Zijn grote liefde voor zijn gezin, zijn bedrijf, zijn Wassenaar, zijn CDA, zijn voetbal en zijn kinderboerderij. Als hij eenmaal iemand of iets in z’n hart gesloten had, dan ging hij daar voor de volle honderd procent voor. Iedereen kon bij hem terecht en Cees ging aan slag om dingen te regelen of recht te zetten. Zonder onderscheid of iemand nu uit Oostdorp of uit de Kievit kwam.

Maar liefst twintig jaar lang maakte Cees deel uit van de Wassenaarse gemeenteraad. Het was zijn lust en zijn leven. Meedenken, meepraten en meebeslissen over zijn Wassenaar. En dat op een onnavolgbare wijze. Nieuwkomers, of het nu nieuwe raadsleden, burgemeesters of ambtenaren waren, kregen direct een soort ‘inburgeringscursus’ van Cees. In zijn grote Mercedes werden dan alle plekken bezocht waarvan Cees vond dat je die toch zeker moest kennen. Zonder schroom reed hij dwars door zijn bollenvelden of opende hij zelf de hekken om de “Wilde Zee” achter de Raaphorstlaan te bezoeken.

Ook zie ik meteen die stapels gebruikte papieren voor me die hij uit het faxapparaat had gepakt en waarvan hij de achterkant gebruikte voor zijn, voor anderen volstrekt onleesbare, aantekeningen. Tot m’n verbazing kwam hij dan in een vergadering toch altijd met een verhaal dat klopte en met argumenten die er toe deden. Een echte volksvertegenwoordiger, altijd aanspreekbaar, altijd bereid om in actie te komen. Lid van elke vereniging die hij maar kende, liet hij overal zijn gezicht zien. Altijd even een praatje of een vraag, waar hij ook was.

Maar ook de nodige dosis ijdelheid was hem bepaald niet vreemd. Cees had een aangeboren talent voor PR en een uitstekende antenne voor publiciteit. Wanneer hij maar dacht dat er een fotograaf of journalist in de buurt was, dan wist hij dat ook ten volle te benutten. Hij had goede contacten met de pers, lokaal en regionaal, en vaak maakten zij dankbaar gebruik van de tips die hij hen toespeelde.

De afgelopen dagen komen er veel verhalen en anekdotes boven. Bijvoorbeeld die keer dat  prins Willem Alexander en prinses Maxima in Wassenaar kwamen wonen en zij kwamen kennismaken met de gemeenteraad tijdens een informele bijeenkomst op de Paauw. Cees informeerde bij prins Willem Alexander hoe het met de verbouwing van de Horsten stond, waarop de prins reageerde “ach, zoals met elke verbouwing, het duurt altijd langer dan je hoopt en je hebt te maken met tegenvallers. Zo is afgelopen week het behang in de woonkamer van de muur gekomen”. Cees reageerde gevat: “Tja, dat moet je ook niet zelf doen….dat moet je laten doen”, waarop de prins in een hartelijk lachen uitbarstte.

Zo zijn er talloze andere anekdotes en verhalen. Maar we zouden Cees geen recht doen als alleen de anekdotes overblijven. Hij heeft in al die jaren als raadslid een gedegen en eigen stempel gedrukt op de besluitvorming in de gemeenteraad en op hoe Wassenaar er nu uitziet. Cees heeft bijvoorbeeld een belangrijke inbreng gehad bij het tot stand komen van de bestemmingsplannen Landelijk Gebied en Duinrell. Vrijwilligers en sportverenigingen konden altijd rekenen op zijn steun. Ook het onderhoud van de openbare ruimte had altijd zijn aandacht. Het is mede aan Cees te danken dat er meer aandacht gekomen is voor het onderhoud van sloten en doorgangen.

Hij was er trots op dat hij de laatste jaren de nestor van de Raad genoemd werd en met pijn in het hart nam hij na twintig jaar in 2006 afscheid als raadslid, waarbij hij stralend een koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Hij vond het geweldig dat zijn zoon Theo in zijn voetsporen trad en vervolgens geïnstalleerd werd als raadslid.

Na de operatie in 2008 verslechterde zijn situatie en werd het noodzakelijk om te verhuizen naar verpleeghuis De Wilbert in Katwijk. Een moeilijke periode brak aan en het dwingt groot respect af hoe zijn echtgenote Truus en de rest van de familie daarmee omgingen. Een hechte familie die Cees al die jaren met liefde heeft omringd.

Cees Overdevest, een bijzonder mens, de nestor van de raad, is niet meer. Wassenaar is hem veel dank verschuldigd en met veel dierbare herinneringen zal hij in onze gedachten blijven voortleven. Wij wensen zijn echtgenote Truus, hun zoons, schoondochters en kleinkinderen heel veel sterkte toe.

Meindert Stolk

fractievoorzitter CDA

Deel dit artikel!

Reacties zijn gesloten