CDA  – Samen Succesvol voor Wassenaar

In Memoriam dr. P.H. (Peter) Kooijmans

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Pieter Hendrik (Peter) Kooijmans is op 79-jarige leeftijd overleden.

“Niet alleen een belangrijk en vooraanstaande hoogleraar en politicus, maar vooral ook een buitengewoon sympathieke man”, aldus Meindert Stolk, fractievoorzitter CDA Wassenaar.

Kooijmans, geboren in Heemstede en wonende aan de Prinsenweg in Wassenaar, was een internationaal erkende volkenrechtdeskundige. Hij was namens de ARP staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (1973-1977) in het kabinet-Den Uyl. Later werd hij, inmiddels voor het CDA, minister van hetzelfde departement in het kabinet-Lubbers III (1993-1994). Na zijn ministerschap was hij onder meer rechter aan het Internationaal Gerechtshof. Kooijmans was tijdens zijn leven hoogleraar Volkenrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Een van de laatste keren dat hij zich actief met de politiek bemoeide was na de verkiezingen van 2010 toen het CDA samen met de VVD een gedoogconstructie aanging met de PVV van Geert Wilders. Kooijmans vond dat het CDA dat niet moest doen. Koningin Beatrix decoreerde Kooijmans in 2006 met de exclusieve Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau. Sinds 2007 tot aan zijn overlijden was de heer Kooijmans Minister van staat.  Foto ANP/Robert Vos

download

Deel dit artikel!

1 Reacties

  1. Jan Hoekema 18 februari 2013 at 23:26

    Voor mij was Pieter, of Peter zoals ik hem eerder noemde, een bijzondere en bijzonder inspirerende man. Ik ontmoette hem voor het eerst heel kort toen ik net ambtenaar werd in 1977 en hij nog in het kabinet den Uyl zat als “ Z”, jargon in BZ voor de Staatssecretaris Ontwapening. Dat acronym is op BZ na de enige Stas met die portfeuille, nooit meer teruggekomen, wel M, R , T (en S voor de SG). De anderen zijn de Minister BZ, OS en Europa (of de Stas). In de jaren 80 volgde ik hem wel op afstand als volkenrechtsgeleerde maar vooral als expert in de VN. Na Hans van den Broek was hij in 1992/94 nog kort “mijn” Minister op BZ toen ik directeur Politieke VN Zaken was. Daarna had ik als Kamerlid zo nu en dan wel met hem van doen.

    In Wassenaar heeft hij bij mijn weten lang gewoond, aan de Prinsenweg. Ik herinner me een bijeenkomst van de Club 1980, een genootschap van (ik meen alleen) heren die over de internationale politiek filosofeerden. Ik werd er midden jaren 80 als “ jonge aanwas” bijgehaald, ja those were the days. Ik dacht Herman Schaper ook. De ledenlijst staat me niet zo voor de geest, in elk geval Posthumus Meyes en Rob van Schaik. Heel scherp herinner ik een bijeenkomst bij Peter (en Jeanne ) thuis oktober 1989, waar Egbert Jacobs, toen ambassadeur van Nederland in de –toenmalige-DDR sprak. Uiteraard had hij geen idee hoe snel daarna de Muur zou vallen. Ik meen dat hij later nog eens een briefje stuurde aan de leden om zich min of meer te verontschuldigen voor zijn foute inschatting – hij was niet de enige al gistte het toen wel al behoorlijk.

    Pieter was een nobel mens, zoals alle necrologieen deze week vermeldden, en terecht. Naast een groot volkenrechtsgeleerde was het gewoon een aardige en fijne man, belangstellend, precies, secuur, vriendelijk en steeds bezig met de internationale rechtsorde. Bij grote kwesties zoals de oorlog in Irak en veel later , recent, de kabinetsformatie 2010, nam hij principieel stelling. Ook ik zal goede herinneringen aan hem blijven koesteren.

    Jan Hoekema