CDA Wassenaar
Groen Wassenaar

Vragen over groenbeheer.

Wassenaar heeft veel groen in beheer waaronder veel bomen. Deze groene rijkdom is beeldbepalend voor de herkenbaarheid van ons dorp. Dit weet iedere Wassenaarder en we willen dat zo houden. Daarom stelt het CDA vragen over onze bomen aan het college van B&W, verdeeld over twee thema’s.

 

Vitaliteit en beleving
– Heeft de gemeente een bomenbeleidplan en wanneer is deze vastgesteld?
– Met welke argumenten/beleid worden bomen met functies gecombineerd? Zie voorbeeld 2. Ligt de oorzaak bij de bomen of de plaatsing van de speeltoestellen?
– Op welke wijze monitoort de gemeente de gezondheid van het bomenbestand? (Zie voorbeeld 1.) Is de gemeente bekend met de slechte stand langs deze weg? En wat is hier de oorzaak?
– Zijn er meer plekken in ons dorp gelijk aan de mindere kwaliteit langs de Wittenburgerweg? Zo ja waar zijn deze?
– Wat is het beleid na kap van zieke bomen? Altijd herplant? Of zijn er situaties dat andere keuzes worden gemaakt? Wat is de boomplanning voor het Plein na weer kap van een kastanjeboom?
– bij de onderhoudsplannen is niveau C bepaald door de raad. Ook voor het groen. Geldt dit ook voor alle bomen of zijn er die onder een ander regiem vallen? Welk regiems zijn er en waar gelden deze?
– Zijn normen van de onderhoudsplannen, sinds de start met niveau C, gelijk gebleven aan de huidige norm van niveau C? CROW komt dit jaar met de derde editie.

 

Veiligheid
Bomen kunnen een risico zijn voor de bewoners. Door takval of erger, na storm of door slechte groei. Elke eigenaar heeft een zorgplicht, ook de gemeente. En veiligheid is een aspect die geboden moet worden.
– Heeft de gemeente een boomveiligheid controleplan? (Visual Tree Assessment kortweg VTA uitgevoerd?)
– Zijn alle risicovolle bomen bekend bij de gemeente?
– Hoe worden deze bomen onderhouden?
– Hoe zijn risico’s, mogelijke schadeclaims

 

Voorbeeld 1
In Kerkehout staan een aantal lindenbomen in een kinderspeelplaats. Door de vele “plak” wordt de speelplaats weinig gebruikt

 

Voorbeeld 2
Langs de Wittenburgerweg staan iepen en elsen. Welke zeer slecht in het blad zitten.

Theo Overdevest

Deel dit artikel!

1 Reacties

  1. Diana Ruygrok 22 oktober 2013 at 21:36

    Zijn bomen altijd gezond voor mensen? Pal naast ons huis staan 6 platanen die in het voorjaar een eerste bladval hebben vanwege een schimmel die duidelijk op dat afgevallen blad te zien is en dus in onze tuin terecht komen. Net als je bij lekker voorjaarsweer weer wat vaker de deur open doet. Het geeft een fijnstof af die je mee neemt naar binnen en ook naar binnen waait door elk kiertje. Ook vallen er zaadballen uit deze bomen die werkelijk ontploffen in je tuin en dan een soort haartjes achterlaten die je ook weer in huis terug vind. Ga je vervolgens deze rommel met een bezem proberen te verwijderen dan ga je werkelijk kapot aan de hoestbuien, dit is ook algemeen bekend bij de gemeente en de mensen van de groenvoorziening. Wij wonen hier nu zes jaar en strijden al zo lang tegen deze bomen, we hebben een heerlijke tuin maar door deze bomen kunnen we er niet echt van genieten door al dat stof hebben we veel last van hoestbuien en omdat deze bomen meer als de helft van onze tuin overlappen met hun takken hebben we ook een partytent aangeschaft zodat we onze tuintafel en stoelen daaronder kwijt kunnen en daar kunne zitten zonder dat er blad, zaad of vogelpoep van de vele kraaien die deze bomen zo heerlijk vinden om in te vertoeven. Nog een groot nadeel het huis is van binnen altijd gauw donker, bij een bewolkte dag zitten wij vaak ook in de zomer en al vroeg in september in de namiddag met het licht aan door deze plataanbomen, het zijn dan ook in zuidelijke landen schaduwbomen voor parken en terrassen, echter zien ze er in het zuiden een stuk gezonder uit met frisse groene bladeren, daar houden ze deze bomen ook beter in model! Zelf ben ik een enorme liefhebber van de natuur maar ik ken inmiddels ook de nadelen. Hopelijk worden deze bomen zo snel mogelijk gekapt en komen er wat mij betreft andere, kleinere, laag groeiende bomen, dan zullen de stoep en de parkeervakken ook niet meer zo vaak herbetegeld moeten worden! Bewoonster van de twickelstraat 18